Johan en Jasper van Q42

“Als je lekker in je vel zit, maak je ook beter werk”

Het Haagse kantoor van Q42 ziet er uit als een paradijs voor nerds. Het ligt er vol gadgets en Star Wars Lego, de muren zijn versierd met afbeeldingen uit Super Mario, en je kunt online checken of de wc's bezet zijn. Volgens engineers Jasper en Johan is het ook echt leuk om bij Q42 te werken. “Dit is een van de platste organisaties die ik ken.”

Johan (links) en Jasper

Q42 houdt zich bezig met programmeren voor internet. Vrijwel alle projecten doen ze samen met externe ontwerpbureaus. “Iedereen hier kan programmeren – misschien op twee mensen na”, vertelt Johan. Terwijl dat niet altijd voor de hand ligt: Jasper en Johan hebben bijvoorbeeld allebei een kunstacademieachtergrond. Jasper studeerde ooit Digital Media Design op de HKU, maar is na zijn studie steeds meer opgeschoven richting techniek. Nu houdt hij zich bezig met back-end en (het liefst) front-end ontwikkeling: “Ruby, node.js, React, Meteor... Alles wat nieuw is.”

Johan studeerde autonome beeldende kunst (“ver voordat Jasper geboren werd”), maar merkte al snel dat hij het liefst met anderen samenwerkte. Toen het internet opkwam kocht hij een computer en begon zich in de techniek te verdiepen. Bij Q42 werkt hij op het snijvlak van techniek en UX. En net als Jasper vertelt hij enthousiast over zijn werk: “Ik kan me geen betere werkgever voorstellen. Alsof je met een groepje vrienden lekker zit te hacken.”

Happy poster met nerds

Doen wat je leuk vindt

Dat klinkt alsof er nooit iemand weggaat bij Q42? Volgens Jasper komt dat wel eens voor, maar dan is vaak al binnen een half jaar duidelijk dat het niet gaat werken. Of mensen komen tot de ontdekking dat ze niet het werk kunnen doen dat ze het leukst vinden.

Ook bijzonder: Q42 heeft geen apart personeel voor sales en marketing. “Als er een aanvraag binnenkomt, wordt dat in de groep gegooid en als minstens twee mensen er zin in hebben, nemen we de opdracht aan”, vertelt Johan. Jasper vult aan dat je een klus ook mag weigeren als je het echt niet zitten.

Johan merkt op dat hij al heel wat werkgevers heeft meegemaakt, maar dat de cultuur hier opvallend gericht is op het welzijn van het personeel. “Als jij lekker in je vel zit en doet wat je leuk vindt, dan maak je ook het beste werk. Dat is een statement dat heel veel bedrijven maken, maar niet vaak ook kunnen waarmaken. Hiet zit het echt in de wortels van het bedrijf.”

Intussen wordt er wel gewoon hard gewerkt. Het liefst agile: “Je moet een verdomd goede reden hebben om niet te gaan scrummen. Bij elkaar in de ruimte zitten is wat je wil.” Bij elk project hoort zo'n eigen werkruimte. En daar zit bij voorkeur ook iemand van de klantzijde – dan gaat het nemen van beslissingen het snelst. “Onze manier van werken sluit helaas niet altijd aan”, vertelt Johan. Klanten en ontwerpers kunnen of willen niet altijd meedoen met scrummen. “Dan gaan we onderhandelen. Vier dagen per week lukt niet? Hoe vaak kun je dan wel?”

“Alles is passietijd!”

Een dagdeel in de week mogen de mensen van Q42 zich bezig houden met het najagen van hun eigen interesses: “Passietijd”. Doen ze dat ook echt?

Johan zegt het niet zo hard nodig te hebben: “Nog niet eens de helft hier gebruikt het. Trouwens, alles is passietijd!” Jasper gebruikt het wel, bijvoorbeeld om zich in React te verdiepen. “Maar soms voelt het ongepast, wanneer ik het er eigenlijk te druk voor heb.”

Het klinkt allemaal wel erg soepeltjes, daar bij Q42. Gelukkig zijn er ook dingen die beter zouden kunnen. Johan merkt op dat ze eigenlijk veel te weinig gebruikers zien; in veel projecten wordt het belang van gebruikerstests onderschat. Dus moeten ze zichzelf eraan blijven herinneren voor wie ze het werk uiteindelijk doen. “Gelukkig zijn we zelf ook gebruikers”, merkt Jasper op. “We proberen het belang van de gebruiker altijd voorrang te geven.”

Leeshoekje

Voorhoede

Onze vaste vraag “Hoe blijf je bij op je vakgebied?” leidt tot wederom een lofzang op Q42. “Ik beschouw ons als de voorhoede, wij zijn nieuwsgierige mensen”, vertelt Johan. “Iedereen hier is ontzettend eager om dingen te leren.” Ze gaan soms naar congressen, maar “het is moeilijk om een congres of training te vinden waar je echt nog wat nieuws leert.”

Dus de meeste nieuwe ideeën komen toch via internet. Bij Q42 houden ze vervolgens vooral elkaar op de hoogte: via de mail, via Slack en via “Bedenktijdjes”: korte praatjes waarin kennis gedeeld wordt met collega's. Steeds vaker ook spreken Q'ers op congressen. “Maar alleen als het echt bij je past.”
Dat was te verwachten.