David en Wouter van Driebit
“Een designer in huis is zó veel sneller”
Het pand van Driebit op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam is één en al historie, met zijn zeventiende-eeuwse vloeren en balken. Maar de 'slimme en zinnige websites' die ze maken zijn supermodern. Driebit maakt websites en platforms die vaak een educatief of historisch element hebben. Ze doen dat onder andere voor het Joods Historisch Museum, Naturalis en het Vlaamse VTB Cultuur.
Weeksprints
Developer David vertelt dat Driebit een beetje anders werkt dan 'normale' scrum. “We doen sprints van maar één week, en beperken ons per team tot één project.” Dat is goed voor de focus. David: “Soms, zoals nu voor Naturalis, plakken we wel drie sprints achter elkaar, om lekker in het project te komen. Maar het gebeurt ook wel eens dat een wat kleiner project even een weekje tussendoor is. Dan proberen we zoveel mogelijk de hele week daarop te focussen.”
Naast de focus op dat ene project doet ieder team ook Service & Support. Vroeger hadden ze daar een apart team voor, maar dat was toch niet handig. Producer Wouter: “We zijn in de loop der jaren met verschillende platforms gaan werken. En we merkten dat de mensen die Service & Support deden niet voor alle platforms goed genoeg op de hoogte waren. Dan moesten ze toch weer mensen gaan storen die met een ander project bezig waren. ”
Zelfsturende teams
Nu, met de weeksprints, doet ieder team ook onderhoudsklusjes. Daarvoor hebben ze een aparte strook op hun grote planbord. Wouter: “Als we dingen hebben liggen die echt een specialiteit zijn van één van de teamleden, dan plant die persoon het in op het bord.” Dat doen ze met stickertjes: ieder teamlid heeft een eigen kleur sticker, en iedere sticker is één dag. Wouter: “We gebruiken ook wel halve stickers, maar verder dan dat moet je niet gaan.”
De teams plannen zelf hun werk. Wouter, de producer, zit zelfs niet meer bij het team aan tafel, maar aan de overkant van de gang. Is dat niet onhandig? Wouter: “Nee. Het is juist goed. We kregen ruimtegebrek in de werkruimte, en we wilden meer gaan doen met die weeksprints en de zelfsturende teams. Nu hou ik mijn handen zo veel mogelijk af van de planning en regelt het team het zelf.”
Design is weer terug
Hoe zien jullie teams er uit? David: “Mijn team bestaat nu uit vijf mensen, gesplitst in backend en frontend. Iedereen heeft zijn specialisme en ook wel zijn voorkeur.”
Daarnaast is er voor ieder team een designer. Driebit hield design lange tijd opzettelijk buiten de deur. David: “Het gaf toch wel heel veel overhead en communicatie met zo'n externe ontwerper, dus we hebben besloten dat weer zelf te gaan doen. Gelukkig! Want het bevalt me héél goed. Wanneer een designer naast een ontwikkelaar zit en even wat punten aanwijst, gaat het zó veel sneller.”
Planbord: oppassen voor de schoonmaker
Het UX-team maakt met de Product Owners de plannen en ontwerpen, nog vóór de developmentsprints starten. Wouter: “Zij zijn de eerste ondersteuner van de Product Owner. Ze helpen de opdrachtgever om goed na te denken over wat hij nou precies wil. Het UX-team en de klant moeten er samen voor zorgen dat er in de week vóór de sprint iets aan de muur hangt waarmee we goed kunnen plannen en schatten.”
Dat betekent soms stress. En soms moet je ook creatief dingen omgooien, zoals bij een recente opdracht gebeurde. Twee dagen voor de sprint startte, kwamen de Product Owner en het UX-team tot de conclusie dat een interactie nog niet voldoende uitgewerkt was. Zonde om daarmee het team aan het werk te zetten. Wouter: “Toen moesten we dus dingen omdraaien in de planning. Dus het gaat nog niet altíjd goed, maar deze werkwijze is wel wat we willen.”
Het planbord dat Driebit nu gebruikt is een zelfgemaakt prototype. Hebben David en Wouter nog wensen over hoe dat anders zou moeten? David: “Een steviger prototype zou fijn zijn, haha.” Wouter: “Het is nu gewoon MDF met een folie er overheen waarop je kunt schrijven. Het zou handig zijn als het magnetisch was. Ze hangen inmiddels sinds de kerst, en het was natuurlijk een warme zomer, dan wordt het een beetje lam allemaal. De zuignapjes vallen er bijvoorbeeld er af. Dan is de schoonmaker geweest en ligt de helft weer op de grond...”
Overzicht blijft een uitdaging
David vindt het nog wel een uitdaging om in ieder project een goed overzicht te houden van wat de plannen zijn. Alle user stories staan bijvoorbeeld in Pivotal Tracker, een projectmanagement tool voor softwareteams die agile werken. Maar het is heel saai om in een meeting met z'n allen die documenten door te spreken en zo lang naar een scherm te staren. David: “Het helpt om de planning en de samenhang tussen de stories fysiek te maken, tastbaar.”
Ze gebruiken bijvoorbeeld grote rollen bruin papier om storymaps te maken, om de samenhang te laten zien. David: “Wat ik heel fijn zou vinden is iets waarmee we onze bruine papieren rollen online zouden kunnen bijhouden, zoals de Lego-planning van Vitamins. Zoiets zou ik graag willen.”
Talen en processen
Wat doen jullie om bij te blijven? David: “Ik houd erg van lezen. Van boeken over programmeertalen. Ik ben me nu bijvoorbeeld aan het verdiepen in Erlang.” Wouter: “Voor mij geldt dat processen heel belangrijk zijn. Eén van onze coaches zag ons planbord en zei 'Hee, dat is een beetje kanban-achtig.' Over kanban ben ik nu dus meer aan het lezen, daar steek ik hopelijk weer dingen van op die ik in onze werkwijze kan gebruiken.”