Laszlito en Ha-Giang van Present Plus

“Je moet je eigen gereedschappen maken”

Present Plus werkt aan innovatieve projecten voor top-secret klanten, maar doet ook eigen projecten als illustratie-marktplaats Kuvva. Aan dit project werken Ha-Giang Trinh en Laszlito Kovacs het meest: tussen de illustraties in de Kuvva Gallery ontstaat al snel een inspirerend gesprek over hun samenwerking.

Ha-Giang (boven) en Laszlito

Innovation agency

Laszlito omschrijft Present Plus als een innovation agency: “We helpen onze klanten om na te denken over de toekomst. Er zit altijd een innovatieve kant aan de opdrachten: we verkennen met onze klanten hoe nieuwe ervaringen hun merk kunnen ondersteunen op verschillende devices en in verschillende media. We kijken bijvoorbeeld hoe ze hun dienstverlening kunnen verbeteren in e-commerce door allerlei nieuwe toepassingen.” 

Het team in Amsterdam heeft 10 à 12 vaste krachten, stagiairs en freelancers. Er is ook een klein videoteam dat vanuit Londen werkt. Iedere dag zijn zij via Skype aanwezig bij de algemene stand-up, waarin het hele bedrijf binnen 15 minuten de vorige dag en de komende dag doorneemt. Verder spreekt iedereen elkaar via Slack en Basecamp en lunchen ze in Amsterdam iedere dag samen.

 
De studio zit boven de Kuvva Gallery

Eigen werk: leren, plezier en geld

De lengte van projecten voor klanten varieert sterk: ten tijde van het interview loopt bijvoorbeeld een project dat 1 maand duurt, een project dat 6 maanden duurt en een project dat een heel jaar lang loopt. Maar het gaat steeds om strategische toekomstplannen voor de klant, daarom mogen ze ons helaas niets concreets vertellen over welke projecten en welke opdrachtgevers ze hebben.

Naast projecten voor klanten werkt Present Plus ook zo'n 25% van de tijd aan eigen projecten. Dat vinden ze belangrijk: zowel om van te leren als om er zelf plezier aan te beleven. En om er geld mee te verdienen, als dat kan. In de standup kan iedereen met ideeën  voor projecten komen. Op het moment van het interview lopen er vier eigen projecten, waaronder de videoserie 1 minute wonder die in Londen gemaakt wordt en Kuvva, waar Laszlito en Giang aan werken.

 

Van app naar marktplaats

Kuvva begon als een app waarmee je mooie afbeeldingen kon vinden om te gebruiken als achtergrondafbeelding op je computer en mobieltje. Je kreeg dan iedere dag automatisch een mooie nieuwe illustratie te zien. Dat beviel de gebruikers zo goed dat ze de illustraties ook graag wilden kopen - de app ontwikkelde zich tot een marktplaats waar je licenties kunt kopen voor het gebruik van de afbeeldingen.

“We doen het allemaal uit liefde voor illustratie,” zegt Laszlito. “We willen zo veel mogelijk stemmen laten horen, stijlen laten zien.” Laszlito neemt de beslissingen voor de lange termijn en is de curator van de collectie: de illustratoren die hij selecteert moeten een eigen stijl hebben en gepubliceerd hebben - en natuurlijk goed zijn. “We gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit.” Giang schrijft de blogposts for Kuvva en doet alle social media. “We highlighten mooie dingen uit de collectie. En ik schrijf interviews met de illustratoren.”

Geen lagen of rollen

Werken jullie volgens een bepaalde methode, zoals Agile of Scrum? “Our own way!” zeggen Giang en Laszlito in koor. “We hebben een heel platte structuur, iedereen mag meepraten. Ook onze ontwikkelaars praten mee over stijl. Maar er moeten ook besluiten genomen worden.”

 
Kunst (van Saša Ostoja) op de vergadertafel

Omdat Present Plus zo veel bezig is met nieuwe technieken en onderzoek, maken de collega's veel gebruik van prototyping. “You have to invent your own tools,” zegt Laszlito. Verder bestaan er geen lagen of vaste rollen in het bedrijf, zegt Giang: “En mensen zitten hier niet vast in hun functie. Voor 75% heb je een bepaalde rol, maar we cultiveren dat je ook iets anders doet, dat je je ontwikkelt.” Laszlito moedigt aan dat mensen hun collega om frisse input vragen. “Heb je problemen of twijfels? Vraag er dan een fris paar ogen bij.”

Design comedy

Hoe blijven jullie bij? Giang is net afgestudeerd en haalt nu vooral veel kennis en ideeën uit social media. “Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met meer te leren over SEO – en ik doe hier steeds meer dan alleen het Kuvva-blog.” 

En conferenties? Nee, daar houdt Laszlito niet van: “Dat is allemaal maar design comedy, mensen die elkaar heel belangrijk handjes staan te schudden. Ik hou er van om gewoon te werken – ik leer dingen door ze te doen, ik hou niet van weggetjes afsnijden, van shortcuts.” Het belangrijkste is om problemen op te lossen, en daarvan meer te leren. 

Laszlito wil steeds op zoek naar dingen waar je je een beetje oncomfortabel bij voelt, dingen die je nieuwsgierigheid prikkelen. Daar groei je van. Hij gaat soms dan ook expres naar conferenties over dingen waar hij niets van snapt, bijvoorbeeld over sterrenkunde of ruimtevaart. We praten over het kometenlandertje Philae“The universe is so huge! And we are so small!” De verwondering straalt van zijn gezicht.